top of page

Om briarden

Briarden er en stor vakt- og gjeterhund fra Frankrike. Det er en allsidig hund med mange bruksområder. Flere briarder har gjort det bra både i lydighet, agility og brukskonkurranser. Rasen har en god spornese og kan gjerne trenes til å bli ettersøks- og redninshund. Briarden bærer også gjerne kløv, trekker på ski, vogn eller pulk.

 

De fleste briarder har også fortsatt både vakt- og gjeterinstinkter intakt, men det er svært få som  anvendes aktivt til dette i Norge i dag. 

 

Rasen er lærevillig og oppfinnsom og har stor rettferdighetssans - til glede og utfordring.

En typisk briard elsker å være til nytte og bør få bruke hodet sitt ved å utføre små og større oppgaver i hverdagen i tillegg til tur og fysisk trening.

Briarden er en flott familie- og brukshund for de som liker mye pels. Den er veldig lojal mot sin eier og familie. En briard følger deg trofast der du går, og legger seg ved beina dine når du setter deg ned. 

 

En typisk briard elsker å være til nytte og bør få bruke hodet sitt ved å utføre små og større oppgaver i hverdagen i tillegg til tur og fysisk trening. Gjeterinstinktet kan gi seg utslag i at de av og til klyper under lek eller fartsfylte aktiviteter. Denne klypingen må ikke forveksles med aggresjon. 

 

Briarden kan også utvikle sitt vaktinstinkt dersom den får anledning til det. Dette kan i stor grad unngås ved at man ikke setter hunden i situasjoner der den får mulighet til å vokte, f eks at den ikke får være alene ute i hagen, at den ikke er den første som løper til døra når det kommer besøkt etc. 

Pelsen er gjerne det første man legger merke til hos briarden. Den er lang, tørr og lett bølgende. Den består av lange, strie dekkhår og en noe mykere underull. Den krever en del stell, men kanskje ikke så mye som man skulle tro med tanke på mengden pels. Det viktige er at man børster og grer hunden jevnlig, ellers vil det danne sesg floker. 

 

I overgangen fra valpepels til voksenpels må man regne med litt ekstra jobb. 

 

Pelsen skal ikke klippes eller trimmes. Briarden feller ikke hår og røyter derfor svært lite. Dette oppveies gjerne av at den drar med seg skog og skitt, kvist og kvas inn etter tur. 

bottom of page